30 jaar oud en springlevend!In 2013 vierden we dat het Zutphens Barok Ensemble 30 jaar geleden werd opgericht.
Centraal stond het thema Oud en Nieuw.

Zelfs de locaties van onze jubileumconcerten pasten bij het thema: de Remonstrantse kerk in Oosterbeek met kenmerken van de Art Nouveaustijl en de aloude hervormde St Martinuskerk in Warnsveld met zijn bijzondere sfeer dateert van zo'n 900 jaar geleden.

Wij spelen al 30 jaar lang oude muziek, die telkens weer verrassend nieuw klinkt. Voor onze jubileumconcerten in november konden websitebezoekers hun favoriet kiezen uit ons repertoire. Dat werd Graupner's Concerto in Bes voor 2 fluiten, 2 hobo's, fagot, strijkers en continuo.

Prominent op ons programma stond ook een gloednieuw stuk dat Pieter Rynja speciaal voor ons verjaardagsfeest componeerde. Op 15 en 16 juni zijn we begonnen om dit met de componist zelf in te instuderen. Ook 'moderne' strijkers hebben aan dit weekend deelgenomen.

Een andere noemenswaardige gebeurtenis tijdens het jubileumconcert was het optreden van stadsdichter Tim Pardijs die geïnspireerd door het werk van Pieter Rynja de dageraad in de stad beschreef.

Behalve deze feestelijkheden was er
ook een afscheidsmoment.
  Arwen Bouw nam na ruim 18 jaar als artistiek leider vernieuwend bezig geweest te zijn met het ensemble afscheid en opvolgster Elin Eriksson kwam zich voorstellen.