Kosmopolieten in de barok    (oktober 2014)Georg Muffat (1653-1704) en Georg Philipp Telemann (1681-1767) waren internationaal georiënteerde musici. Ze reisden, kwamen met diverse smaken en stijlen in aanraking, en waren beiden eerder nieuwsgierig dan eenkennig. Muffat was pionier in het combineren van de Italiaanse, Franse en Duitse compositiestijl, en was daarmee een van de grondleggers van de ‘Vermischter Geschmack’ die we kennen van Telemann en zijn tijdgenoten.

In de (barok)muziek beweegt de muziek met een zekere regelmaat en tegelijk met vrijheid en beweeglijkheid: spanningsopbouw en ontspanning. Als bij eb en vloed.
De wervelende suite “Hamburger Ebb’ und Fluth” (of “Wasser-Ouvertur”) schreef Telemann in 1723 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Admiralität van de stad Hamburg.

Van Telemann staat ook een suite op het programma, waarin Els Kluin soleert op een historische viola da gamba, bij toeval ontdekt op de zolder van het Concertgebouw. Ook van de Franse componist George Muffat worden twee werken ten gehore gebracht: een suite in franse stijl en een sonata da camera.

Dit programma werd gespeeld in Zutphen en Ellecom.

Je kunt het hele programma met toelichting voor deze concerten hier inzien en/of downloaden.

terug