Venus en Adonis, barokopera van John Blow   

John Blow (1649-1708) is minder bekend dan zijn leerling Henri Purcell, maar in zijn tijd zeer gevierd en grondlegger van de Engelse opera. Zelf noemde hij zijn "Venus and Adonis" "A Masque for the Entertainment of the King", maar omdat deze masque vrijwel geheel gezongen wordt kan hij beschouwd worden als een echte opera. Hij componeerde Venus & Adonis in 1685 voor koning Charles II. De opera duurt een uur.

Het libretto is een traditionele mythe. Cupido raakt zijn moeder Venus per ongeluk met een pijl. Zij ziet de knappe jonge jager Adonis op wie zij prompt verliefd wordt. Op hem te verleiden vermomt ze zich als de god van de jacht, Artemis. In die gedaante waarschuwt ze hem voor een gevaarlijke beer, maar helaas, Adonis negeert haar en legt het af tegen de beer. In Blow's versie spoort Venus haar Adonis juist aan tot de jacht, met het idee dat een getergde Adonis een gewillig lustobject is. Dit leidt tot komische situaties die de opera afwisselend maken en daarom heel geschikt voor een concertante uitvoering: de muziek drukt al zoveel uit dat het publiek er direct bij betrokken wordt.
De partituur is zeer gevarieerd en door de combinatie met koor en solozang worden de musici in afwisselende sferen geplaatst.
Elin Eriksson leidde deze concertante uitvoering van Venus en Adonis.
Solisten waren Aldona Bartnik (Venus), Hans Scholing (Adonis) en Janet Mol (Cupido).We speelden dit programma op zaterdag 10 november in Oosterbeek en zondag 11 november in Warnsveld.

terug

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.