Muziek met een tweede leven, (januari 2013)


Als u naar een kringloopwinkel gaat, kunt u daar van alles kopen wat al een leven achter de rug heeft. Al eerder gebruikt dus. Maar nog steeds in prima staat en uitstekend geschikt voor een tweede leven. Dat geldt ook zeker voor de muziek die wij u deze keer aanbieden.

Scarlatti heeft een groot aantal klavecimbelsonates geschreven. Die vinden nog steeds grote aftrek: klavierspelers zijn er dol op. De strijkers keken daar een beetje afgunstig naar, maar Avison bewerkte een aantal van deze sonates tot “concerto’s”, voor een volledig orkest, compleet met solo’tjes voor diverse instrumenten.
Rebel schreef: “Caractères de la danse”, korte dans-schetsen, in snelle opeenvolging. Pisendel dacht kennelijk: “leuk, zoiets kan ik ook wel”, en schreef dus: “Imitation des caractères de la danse”. Niet echt een recycling van Rebel, maar een beetje na-apen!
De Duitser Telemann schreef heel veel muziek, soms van het soort “gezellig een avondje musiceren”, maar vaak ook van erg goede kwaliteit, zoals de “Ouverture des Nations anciens et modernes”, waar hij de oude en de nieuwe mode geraffineerd naast elkaar zet. Alleen de “oude dames” worden niet “vernieuwd”…. Een grap??
De opera Radamistus is van Händel, en hier door Fasch samengevat als een suite, een recycling van de collega dus.
Het hoboconcert van Fasch hebben we zelf “vernieuwd”; het stuk is namelijk nooit uitgegeven, en u beleeft dus een “première” van een stuk van lang geleden.
Om u niet helemaal te laten verstoffen in de tweedehands spullen hebben we een wondermooi stuk van dall’Abaco toegevoegd, een onbekende componist, maar wel een “ontdekking” van formaat!

Dit programma werd gespeeld in Almen en Borculo. Voor een foto-impressie: klik hier.

terug